10 June 2011

cita-cita?? i don't know la bro!

assalamualaikum.. ^_^

oh sekolah balek! aku dah janji ngan kawan aku habis cuti ni, stop blogging, stop facebook stop tweet2.tapi betul ke tak?? tak tau la.

mase aku form 1 and waktu tu baru melangkah kaki di sekolah menengah. bila dalam kelas mase nak kenal-kenal ngan cikgu2. soalan wajib! yang diorang akan tanye :

nama
tinggal kat mane
cita-cita 

kalau ade 10 orang cikgu yang masuk dalam kelas, so 10 kali jawapan yang sama kene bagi.aku pon macam fuh bosan nyer la. bile diorang tanye "najihah, your ambition?". dengan tak berape minat aku jawab DOKTOR. bile kawan-kawan aku jawab " entah, tak tau nak jadi ape".jawapan macam ni cikgu aku akan cakap orang yang tak ade cita-cita, diorang tak ade matlamat hidup and blablablabla~. so terpakse bagi jawapan kan.

aku just tak ade cita-cita yang tepat, bukannye tak ade matlamat hidup macam yang cikgu aku cakap. bagi aku sekarang tak kisah la cita-cita asalkan aku nak jadi orang yang berjaya.cey, perasan bagus! aku rase cita-cita and kerjaya ni terlalu luas. ade lagi bidang yang aku tak tau mungkin. 

aku cakap jer kot nak jadi doktor, tapi aku rase tak mungkin kot, aku tak berape nak minat, darah-darah hape bende sume tu, tak nak i. fuh,aku cakap macam aku boleh jer ambik course tu. bidang kedoktoran kan luas,so kalau aku berjaye jadik ehem..doktor ni kan aku tak ambik la macam doktor bedah, doktor yang berkait dengan orang accident. jadik doktor psikologi cukup. haha! tapi tak mungkin kot jadi doktor even mak aku yang suruh ambik bidang ni.

sekarang aku nak tumpu pmr and spm dulu. then, baru aku decide nak jadik ape.boleh ke macam tu? boleh la. sendiri tanye sendiri jawab. ^_^ . sebenarnye cita-cita aku mase aku kecik2 dulu  terlalu banyak bisnesswoman, pilot (tak boleh la reject awal2 sebab skarang im speky girl) banyak la lagi sebabaku suke duk berangan. last2, jadik la macam ni, tak tau terus. 

p/s: nk cakap dah pukul 3.oo pgi  =)



3 comments:

amna said...

salamualaik..

tujuan cikgu tanya semua tu :
- nak ingat kembali nama & asal usul kita
- beramah mesra dengan kita
- tingkatkan self-esteem kita
- dll/semuanya positif

p/s: kadang2 boring sbb 10 org cikgu, deat 9 orang duk tanya benda sama. aduh.. hehe

SYAFIQAHSALEH said...

haip lambatnya tido..sya paling lambat tido pukul 1 tau..hihi :)

najihah said...

@amna: =),, ya mmg sumenye posiif,, tp ya kite akn rase macam 'tk de ke sokln laen'

@syafiqahsaleh : ^-^